Τσάι από Ιπποφαές

Τσάι από Ιπποφαές (Ρόφημα) και άλλες υπερτροφές

Σύμφωνα με το μύθο το Ιπποφαές ήταν το μαγικό βότανο κοντά στην θάλασσα (Hippophae rhamnoides) που επέτρεφε τον Πήγασο (το φτερωτό άλογο) και τον βοηθούσε να πετάξει. Παρόλο που η θεωρία αυτή δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά ακόμα…! γνωρίζουμε από ιστορικά δεδομένα οτι οι αρχαίοι Έλληνες κάποτε τάιζαν με αυτά τα πολλαπλών χρήσεων μούρα τα άλογά τους για καλό λόγο. Άλλωσε στην πραγματικότητα, η λατινική ονομασία Hippophae σημαίνει λαμπερό άλογο.

Οι Έλληνες δεν ήταν οι μόνοι που γνώριζαν τις αρετές του ιπποφαούς. Στο Θιβέτ, την Εσωτερική Μογγολία της Κίνας, και την Σιβηρία βοτανολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει το φυτό για χιλιετίες. Άλλωστε το Ιπποφαές ήταν επίσης πολύ δημοφιλές στο Νεπάλ και την Ινδία ως φάρμακο. Στον Καναδά  το ιπποφαές είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα φυτικά προϊόντα παραφαρμακευτικής χρήσης. Εξ’ού και η μεγάλη παράδοση στην καλλειεργειά του σε αυτές τις περιοχές.

Το Ιπποφαές είναι εγγενές στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκληραγωγημένος

θάμνος με ασημοπράσινο φύλλωμα και πορτοκαλί καρπούς που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές. Όπως αναφέραμε σ τον Καναδά και άλλες χώρες, ιπποφαές καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία.

Το Ιπποφαές περιέχει μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών (βήτα και άλλες καροτίνες, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, και άλλα), βιταμίνη Ε (άλφα και άλλες τοκοφερόλες), φλαβονόλες (αντιοξειδωτικό), λιπαρά οξέα (ωμέγα-3, -6 και -9), και στερόλες (σιτοστερόλη).

Το τσάι από Ιπποφαές είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και θρεπτικό για τον οργανισμό. Περιέχει επιπλέον μεγάλο αριθμό και άλλων ενεργών συστατικών όπως βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία δρούν ευεργετικά στο σώμα μας σύμφωνα με έρευνες. Προσδίδει φυσική ενέργεια και βοηθά άμεσα στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Βοηθά επίσης σε όσους κάνουν δίαιτα καθώς ενεργοποιεί φυσικά τον μεταβολισμό μας. Τσάι από φρούτα Ιπποφαές

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε μισή χούφτα φρούτων ιπποφαούς – νοπού  τα οποία μπορείτε να τα βράσετε μετά την απόψυξη τους και να τραβήξετε το ζωμό τους. Προτεινόμενος χρόνος προετοιμασίας του τσαγιού είναι τα 5-6 λεπτά βράσιμο. Στραγκίζετε και σερβίρετε.

Επίσης προτείνουμε και τον συνδυασμό του ιπποφαούς με άλλα φρούτα ή τσάγια για επιπλέον γεύση και ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να το συνδυάσετε ιδανικά με μαύρο βατόμουρο και φρούτα του δάσους που δίνουν ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα και μέγιστη διατροφική αξία.

0 σχολια

Σχολιάστε

Θέλετε να συμμετάσχετε?
Αφήστε το σχολιό σας!

Σχολιάστε