download

St John Wort ( γουορτς )- Βάλσαμο – Υπέρικο

St John WORT: Υπέρικο – Βαλσαμόχορτο Επισκόπηση:

Το St John Worts ή Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) έχει ιστορία που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα κυρίως για την φαρμακευτική του χρήση όπου είχε χρησιμοποιηθεί την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων «νευρικών διαταραχών. Το Βαλσαμόχορτο (st john wort) έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Λόγω των αντι-φλεγμονώδων ιδιότήτων του το wort έχει εφαρμογές και στην χρήση για το δέρμα καθώς βοηθά στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Το Βαλσαμόχορτο (st john worts – γουόρτ) είναι ένα από τα πιο συχνά φυτικά προϊόντα που αγοράζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του βαλσαμόχορτου (st john wort) έχει μελετηθεί εκτενώς και ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης ενώ έχει λιγότερες παρενέργειες από ότι τα περισσότερα άλλα αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Όμως επιδή αλληλεπιδρά με έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Worts και Κατάθλιψη

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το βαλσαμώχορτο (wort, «γούορτ») μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ήπια έως μέτρια αλλά όχι σοβαρή κατάθλιψη. Σε πολλές μελέτες φαίνεται να έχει αποτελέσματα γιατί συμβάλει στο να μπουν σε λειτουργία οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) και για αυτό τον λόγο είναι ένα δημοφιλές είδος “αντικαταθλιπτικού” που οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν στα πρώτα στάδια για τη θεραπεία της κατάθλιψης.Επιπλέον το βαλσαμόχορτο (st john wort) δεν φαίνεται να έχει μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων η οποία είναι η απώλεια της σεξουαλικής ορμής.

To Υπέρικο (βάλσαμο, st John worts) περιέχει πολλές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των: υπερικίνη, υπερφορίνη, και φλαβονοειδή. Ωστόσο οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πώς λειτουργεί βαλσαμόχορτο, κάποιοι έχουν προτείνει ότι το βότανο δρα παρόμοια με έναν νευροδιαβιβαστή τον SSRI, βοηθόντας έτσι στην παραγωγή περισσότερο σεροτονίνης μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου, αντίστοιχη με την ντοπαμίνη και την νορεπινεφρίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές βελτιώνουν την διάθεση του ατόμου. Επιπλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι και η υπερικίνη είναι υπεύθυνη στην δράση αυτή, αλλά επιπλέον πιστεύουν ότι και άλλες χημικές ουσίες που απαντόνται στο βαλσαμόχορτο μπορούν να βοηθήσουν.

Δεν είναι όλες οι μελέτες σύμφωνες πάντως. Σε μία μελέτη το βαλσαμόχορτο (γουόρτς, wort) βρέθηκε να είναι όχι περισσότερο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Πολλές άλλες μελέτες έχουν συγκρίνει βαλσαμόχορτο προς το Prozac, Celexa, η παροξετίνη (Paxil), και Zoloft, και έτσι διαπίστωθηκε ότι το βότανο επιδρά παρόμοια με τα τα φάρμακα. Άλλες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άλλες χρήσεις του βάλσαμου (υπέρικον ή worts)

Το υπέρικο σχετίζεται με διάφορες λειτουργείες του σώματος. Για παράδειγμα με το Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS): Μια πρώιμη μελέτη δείχνει ότι βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση σχετικά με τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα του PMS συμπεριλαμβανομένων κράμπες, ευερεθιστότητα, την λυγούρα, και την ευαισθησία στο στήθος.

Αντίστοιχα και με την εμμηνόπαυση: Δύο μελέτες δείχνουν ότι το βαλσαμόχορτο σε συνδυασμό με το μαύρο cohosh, βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του άγχους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD): Η χρήση βαλσαμόχορτου βελτίωσε την διάθεση σε άτομα με ΕΣΔ, ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της έλλειψης του ηλιακού φωτός. Η ΕΣΔ συνήθως αντιμετωπίζεται με θεραπεία με φως, και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση βαλσαμόχορτο μαζί με φωτοθεραπεία προάγει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Το υπέρικο βοηθά επιπλέον στο έκζεμα, στις πληγές, στα ελαφρά εγκαύματα, και στις αιμορροΐδες: το βαλσαμόχορτο (wort ) έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Η εφαρμογή του τοπικά (στο δέρμα) μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με μικρές πληγές και τον ερεθισμό του δέρματος.

Καλλιέργια – που φύεται το βαλσαμόχορτο (st john worts)

To Βαλσαμόχορτο (γουόρτς)είναι ένα φυτό θαμνώδες με κίτρινα λουλούδια που έχουν οβάλ, επιμήκη πέταλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι εγγενές στην Ευρώπη, μέρη της Ασίας και της Αφρικής, καθώς και στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το wort παίρνει το όνομά του επειδή είναι συχνά σε πλήρη άνθιση περίπου 24 Ιουνίου, η ημέρα που γιορτάζεται παραδοσιακά ως ημερομηνία γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή (εξού και το st john wort). Αμφότερα τα άνθη και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως παραδοσιακό φυτικό «φάρμακο».

Από τι είναιι φτιαγμένο; (συστατικά, ενεργές ουσίες)

Τα καλύτερα μελετημένα ενεργά συστατικά του είναι η υπερικίνη και η pseudohepericin που βρίσκονται τόσο στα φύλλα αλλά και τα άνθη. Ωστόσο οι ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δεν μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου και έτσι μελετούν επιπλέον την δράση και άλλων ενεργών συστατικών όπως τα αιθέρια έλαια και τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτό.

Το Βαλσαμόχορτο μπορεί να ληφθεί σε πολλές μορφές: κάψουλες, δισκία, βάμματα, τσάγια, και με βάση το λάδι λοσιόν για το δέρμα. Ψιλοκομμένο ή σκόνη του αποξηραμένου βότανο είναι επίσης διαθέσιμα. Τα περισσότερα προϊόντα που τυποποιούνται συνήθως περιέχουν όχι πάνω από 0.3% υπερικίνη.

Τρόποι Λήψης:

Η πιο ασφαλής και αποτελεσματική του χρήση είναι σαν ρόφημα (τσάι)

Σχετικά με την χρήση του σε παιδιά. Ποτέ μην δίνετε στο παιδί σας βαλσαμόχορτο χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Τα παιδιά που υποβάλλονται σε «θεραπεία» με βαλσαμόχορτο θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή στομαχικές διαταραχές.

Ιδιότητες και Χρήση του St John Wort (βάλσμο) σε ενήλικες

Η συνήθης δόση για αντιμετώπιση μίας ήπιας κατάθλιψης και αντίστοιχων διαταραχών της διάθεσης είναι τα 300 mg (τυποποιημένο σε 0,3% εκχύλισμα υπερικίνη), 3 φορές την ημέρα, μαζί με τα γεύματα. Το wort (Βαλσαμό) είναι είναι διαθέσιμο σε κάψουλες χρονικής απελευθέρωσης και φυσικά και σε πολλές άλλες μορφές. Σαν τσάι κάποιος παίρνει όλες τις ευεργετικές δραστικές ουσίες με τον πιο φυσικό τρόπο. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή δόση.

Προφυλάξεις – παρενέργειες

Το υπέρικο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα βότανα, συμπληρώματα, ή φάρμακα. Το Βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης. Θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή διάγνωση πριν από τη λήψη βαλσαμόχορτου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τη σωστή δόση και να επιβεβαιωσει ότι δεν παίρνετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το βαλσαμόχορτο.

Οι παρενέργειες από το βαλσαμόχορτο είναι γενικά ήπιες παρ’όλα αυτά μπορεί να συπεριλαβουν στομαχικές διαταραχές, κνίδωση ή άλλα δερματικά εξανθήματα, κούραση, ανησυχία, πονοκέφαλο, ξηροστομία, συναισθήματα ζάλης ή διανοητική σύγχυση. To Βαλσαμόχορτο μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα υπερβολικά ευαίσθητο στο φως του ήλιου κάτι που ονομάζεται φωτοδερματίτιδα. Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και παίρνετε βαλσαμόχορτο πρέπει να φοράτε μακριά μανίκια και ένα καπέλο όταν βρίσκεστε στον και να χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15 ή υψηλότερο.

Μην πάρετε το βαλσαμόχορτο εάν έχετε διπολική διαταραχή, υπάρχει ανησυχία ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη, λαμβάνοντας βαλσαμόχορτο μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες, προσπαθούν να μείνουν έγκυοι, ή θηλάζουν, δεν πρέπει να λαμβάνουν βαλσαμόχορτο.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Το Βαλσαμόχορτο αλληλεπιδρά με έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων. Αν είστε υπό θεραπεία με άλλα φάρμακα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε βαλσαμόχορτο χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.


 

Έλαιο Βαλσάμου ( Wort ) (ή αλλιως:  βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, βότανο του προδρόμου, λειχηνόχορτο, χελωνόχορτο, γουόρτς ψειροβότανο)

Η παρασκευή βαλσαμόλαδου (βαλσαμέλαιο, γουόρτς) μπορεί να γίνει και με συστατικά που συναντάμε στην Ελληνική γή σε αφθονία

Παρασκευή βαλσαμόλαδου

WORT – Υπέρικο (για παρασκευή βαλσαμέλαιου)

Παίρνετε 320 γραμμάρια περίπου ανθισμένες κορφές βαλσαμόχορτου, τις κοπανίζετε και τις μουσκεύετε σε μαύρο κρασί και μετά τις ψήνετε σε χάλκινο δοχείο σε φωτιά για 15-20 λεπτά της ώρας με 1.300 γρ. ελαιόλαδο. Κατόπιν τις στραγγίζετε πολύ καλά για να πάρετε το υγρό και προσθέτετε στο τέλος 320 γρ ελατόπισσα. Η ελατόπισσα, το γνωστό ρετσίνι, χρησιμοποιείται σαν βάση για την παρασκευή διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τις βρογχικές παθήσεις, τον βήχα, την νευραλγία, την φυματίωση, το έλκος στομάχου, τις διάφορες δηλητηριάσεις. 

Πηγή: St John’s Worts βαλσαμόχορτο | Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/st-johns-wort#ixzz3YUfz6aS6

  • Ang-Lee MK, Moss J, Yuan CS. Herbal medicines and perioperative care. JAMA. 2001;286(2):208-216.
  • Beaubrun G, Gray GE. A review of herbal medicines for psychiatric disorders. Psychiatr Serv. 2000;51(9):1130-1134.
  • Biffignandi PM, Bilia AR. The growing knowledge of St. John’s worts (Hypericum perforatum L) drug interactions and their clinical significance. Curr Ther Res. 2000;61(70):389-394.
  • Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications; 2000:359-366.
  • Breidenbach T, Hoffmann MW, Becker T, Schlitt H, Klempnauer J. Drug interaction with St. John’s wort with cyclosporin. Lancet. 2000;355:576-577.
  • Breidenbach T, Kliem V, Burg M, Radermacher J, Hoffman MW, Klempnauer J. Profound drop of cyclosporin A whole blood trough levels caused by St. John’s wort (Hypericum perforatum) [letter]. Transplantation. 2000;69(10):2229-2230.
  • Brenner R, Azbel V, Madhusoodanan S, Pawlowska M. Comparison of an extract of hypericum (LI 160) and sertraline in the treatment of depression: a double-blind, randomized pilot study. Clin Ther. 2000;22(4):411-419.

 

 

 

 

0 σχολια

Σχολιάστε

Θέλετε να συμμετάσχετε?
Αφήστε το σχολιό σας!

Σχολιάστε